IRAK TÜRKLERİ ÇALIŞTAYI

27 Eylül 2014 tarihinde, Süleymaniye'de KOCAV Erol Güngör Kültür Merkezinde, "Irak Türklerinin dünü, bugünü, yarını, sorunları ve çözüm yolları" konulu çalıştayımız başarıyla tamamlandı.

Çalıştayımızın ilk oturumu sabah 9.30'da başladı, ilk oturum başkanlığını ; Dr. Muhisn Kadıoğlu ve Erdoğan Aslıyüce yaptı. Derneğimiz Genel Başkan Yardımcısı Dr. Yavuzhan BAŞ' ın açılış konuşmasından sonra sırasıyla : Prof.Dr. Orhan GEDİKLİ, Dr. Nefi DEMİRCİ, Cüneyt MENGÜ, Doç.Dr. Kutluk Kağan SÜMER, Güven Hızarcı sunumlarını ve çözüm önerilerini katılımcılara aktardı.

Çalıştayımızın ikinci oturumu saat 13.30 itibariyle başladı. Bu oturumada Prof.Dr. Erşan AYGÜN ve Savaş AVCI başkanlık etti. bu oturumda da sırasıyla: Av. Özcan PEHLİVANOĞLU, Dr. Halit Gökalp KÜÇÜK, Dr.Yusuf GEDİKLİ, Özgü AŞKIN ve Mustafa Çetinkaya sunumlarını yaptılar. İkinci oturum sonunda Prof.Dr. Sait GÖNEN ve Savaş AVCI'da katkılarda bulunarak sunum oturumlarını sonlandırdı.

Verilen son aranın ardından Sonuç bildirisinin hazırlanmasına başlandı. Tertip komitesi tarafından hazırlanan sonuç metninin revizyonu yapılarak Tüm Basına ve kamuoyuna ilan edildi.

SONUÇ BİLDİRİSİ
       Irak Türkmen Çalıştayı, Irak Türkmen dernekleri ve halk
temsilcileri, sivil toplum örgütleri, akademisyenler, aydınların
katılımıyla 27 Eylül 2014 günü toplanmış ve aşağıdaki kararları
almıştır. Türk, Türkmen ve dünya kamuoyuna saygıyla
duyurulur.
        1- Tarihî süreçte Irak temel olarak Araplar, Kürtler ve Türklerden
müteşekkil üç ana etnik topluluktan oluşmaktadır. Yezidi gibi
diğer etnik azınlıkların toplamı yüzde 3 civarındadır.

2- Irak toprakları Araplar ve Kürtler kadar Türklerin de ana
vatanıdır. Bu gerçeği kimse inkâr edemez yahut görmezlikten
gelemez. Türk dünyası buna asla müsaade etmeyecektir.

3- Gelinen noktada Irak Arap, Kürt, Türk(men) federe bölgesi
olarak üçlü bir federasyon şeklini almalı ve Irak’ın bütünlüğü
korunmalıdır. Merkezî hükümette guruplar nüfus durumuna
göre mezhep ayrımı yapılmadan, temsil edilmelidir.
 Irak’ta oluşacak üç federe devletin sınır güvenliği, BM silahlı
güçleri tarafından üstlenilmelidir.

4- Telafer’den Mendeli ve Bedre’ye kadar olan bölge MÖ 3500
yıllarından beri Türklerin topraklarıdır. Bu bölge Türkler için
güvenli bölge olarak belirlenmeli ve güvenliğin sağlanmasında
Türkiye garantör olmalıdır.

5- Irak Türk Federe Bölgesinin güvenliği Irak Türkmen
Cephesinin (ITC) silahlı güçleri tarafından sağlanmalıdır. Bu
silahlı güce Batı dünyası, ABD ve Türkiye silah da dahil, Kürtlere
yaptığı yardımların aynısını yapmalıdır.

6- Irak Türk bölgesinin yapılanması aynen Kürt bölgesinde olduğu gibi olmalıdır. Bu minvalde eğitim, sağlık, ticaret, maliye ve benzeri kurumların hepsi oluşturulmalıdır.

7- Türkiye aynen KKTC örneğinde olduğu gibi ITC’ ne her türlü yardımı yapmalıdır. Bunun için Barzani kontrolündeki Habur sınır kapısı dışında ITC’ nin kontrolünde olacak Ovaköy - Telafer sınır kapısı acilen açılmalıdır.

8- Başta sağlık, eğitim ve güvenlik olmak üzere bu güne kadar anlaşmalar gereği Türkiye tarafından ITC’ ne yapılan her türlü yardım azaltılmadan devam etmelidir.

9- Türkiye, Türk dünyasının diğer bağımsız ya da özerk cumhuriyetlerini ikna ederek ITC’ ne sivil örgütler veya devletler bazında yardım yapılmasını sağlamalıdır.

10- Türkiye başta olmak üzere Türk dünyası her platformda Irak Türklerinin haklarını savunmalı ve sorunlarını dünya kamuoyuna anlatmalıdır.

11- Yurtlarını terk etmek zorunda kalan Irak Türkleri en kısa zamanda topraklarına dönmelidir.

12- Acilen Türkiye’de büyük Türkmen Kurultayı düzenlenmeli ve yol haritası belirlenmelidir. Bu toplantıdan hemen sonra Irak Türkmen Meclisi oluşturulmalıdır.

13- Barzaninin kendilerinin olduğunu iddia ettiği Kerkük söylemi kesinlikle kabul edilmediği belirtilmeli, barzani güçleri Kerkük ve diğer Türk topraklarını derhal ve şartsız terk etmelidir.

14- Irak Türklerini kurtaracak temel güç kendi azim ve kararlılıklarıdır. Öncelikle kendilerine güvenerek karalarını verip yola çıkmalı ve kanlarının son damlasına kadar savaşmalıdırlar.
Büyük Atatürk’ün dediği gibi ‘’muhtaç oldukları kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur’’. Türkiye ve Türk Dünyası haklı davlarında sonsuza kadar yanlarında olacaktır.

Türk ve dünya kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Prof. Dr. Orhan Gedikli
Tertip Komitesi Başkanı

IRAK ÇALIŞTAYINA KATILAN VE SONUÇ BİLDİRİSİNE DESTEK VEREN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

MİLLİYETÇİ HEKİMLER DERNEĞİ